Zithouding en ergotherapie

Ergotherapie en de zithouding

Grote delen van de dag zittend doorbrengen.. we doen het allemaal! Maar meer dan een ‘houten kont’ houden de meeste mensen er niet aan over, wat na verzitten of een stuk lopen weer verholpen is.

Niet voor iedereen is probleemloos zitten echter vanzelfsprekend! Wanneer je gaat zitten, treedt er een wisselwerking op tussen het zitvlak en de stoel/bank/rolstoel etc waar je op bent gaan zitten. Deze wisselwerking zorgt voor druk op de huid van het zitvlak. Wanneer je langere tijd in dezelfde houding zit, is er dus sprake van een constante druk op het zitvlak. Deze druk kan, in bepaalde gevallen, zorgen voor beschadigingen van de huid: er ontstaan doorzitplekken. Deze ontstaan door een combinatie van factoren, welke elke keer weer anders kan zijn: slechte drukverdelende werking van de zitting, verslechterde lichamelijke conditie, verminderde voedingstoestand, weinig ‘zitvlees’, medicatiegebruik, vochtletsel en ga zo door.

Op het moment dat er doorzitplekken, ook wel decubitus genaamd, ontstaan, is het écht tijd voor actie! Vaak wordt er wondzorg toegepast, waarbij dus de wond zelf wordt verzorgd. Maar daarnaast is het belangrijk om naar de zithouding te gaan (laten) kijken, omdat dat de oorzaak is van het ontstaan van de wonden.

Een ergotherapeut kan met u meekijken naar de zithouding en samen met u bespreken hoe deze te verbeteren. Dit kan zijn door bepaalde hulpmiddelen in te zetten, zoals speciale (drukverdelende) zitkussens, maar ook door bijvoorbeeld de zithouding aan te passen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een rolstoelgebruiker. Vaak kan de rolstoel dusdanig worden aangepast, door de ergotherapeut of leverancier, dat de zithouding verbeterd en daarmee de drukverdeling. Een betere drukverdeling komt ook de genezing van bestaande wonden ten goede, en helpt daarnaast bij het voorkomen van nieuwe wonden.

Ervaart u problemen met het zitten? Zit u in een rolstoel maar houdt u het zitten niet lang vol? Of zijn er doorzitplekken ontstaan? Neem dan contact op met de ergotherapeut en samen gaan we aan de slag om de zithouding te verbeteren! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist u dat:

Ergotherapie 100% vergoed wordt?

Uw zorgverzekeraar vergoed ergotherapie voor 10 uur per jaar. Dit gaat wel, net als alle andere zorgkosten, eerst af van het eigen risico. Heeft u uw eigen risico al volledig betaald? Dan zijn er géén kosten aan de ergotherapeutische behandelingen verbonden!

Meer weten over vergoedingen?

Een afspraak binnen één dag gemaakt is?

Bent of kent u iemand met een hulpvraag? Neem vandaag nog contact op via het contactformulier en ik neem binnen één dag contact met u op voor het plannen van een afspraak. Deze afspraak is altijd bij u thuis, hiervoor hoeft u niet de deur uit.

Neem vandaag nog contact op!

De afspraak bij u thuis is?

Ik kom altijd naar u toe. Op die manier hoeft u dus niet de deur uit of vervoer te regelen: de ergotherapeut komt naar u!

Niet alleen is dit gemakkelijk voor u, ook is het voor mij belangrijk om de omgeving te zien waarin u handelt. Immers, in die omgeving ervaart u ook de beperkingen. Deze omgeving is dan ook een belangrijke factor.
    Vragen? Neem contact op!

    06 51 28 09 70

    Thomas@vial-ergotherapie.nl

    Postadres: Karmozijnhof 16, 1339 HM Almere