Ergotherapie
in de oncologische fase

Ergotherapie richt zich niet alleen op het fysieke aspect van de ziekte, maar kijkt naar de volledige persoon en zijn of haar mogelijkheden. Door samen te werken met de patiënt, het zorgteam en de familie, helpt de ergotherapeut om de best mogelijke zorg te bieden in iedere fase van de ziekte.Of het nu gaat om het doen van betekenisvolle dagelijkse handelingen of het bieden van ondersteuning in de laatste levensfase, ergotherapie speelt een cruciale rol in het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen in de oncologische fase.

Vragen of een afspraak maken met onze specialist?

Heeft u een hulpvraag, wilt u een vraag stellen of wilt u dat wij contact met u opnemen? Vul het contactformulier in en wij nemen binnen één dag contact met u op.




    Curatieve Fase: herstel en zelfstandigheid

    In de curatieve fase van kanker is het doel van ergotherapie om patiënten te ondersteunen bij hun herstel. Chemotherapie, bestraling en operaties kunnen leiden tot vermoeidheid, mobiliteitsproblemen en verminderde kracht.

    Ergotherapie helpt bij het verbeteren van de dagelijkse activiteiten, zoals het aankleden, koken en huishouden en geven advies over belasting en belastbaarheid.

    Palliatieve Fase: focus op kwaliteit van leven

    In de palliatieve fase ligt de focus op het verbeteren van de kwaliteit van leven, zelfs als genezing helaas niet meer mogelijk is. Ergotherapie helpt in deze oncologische fase bij het verlichten van de belasting en belastbaarheid, het bevorderen van comfort en het behouden van zoveel mogelijk zelfstandigheid.

    Dit kan inhouden dat de ergotherapeut aanpassingen doet in de woning, mobiliteitshulpmiddelen adviseert en bezig houdt met de energieverdeling op een dag. Het doel is om het dagelijks functioneren zo prettig mogelijk te maken, met aandacht voor het fysieke en emotionele welzijn.

    Terminale Fase: begeleiding en ondersteuning in de laatste levensfase

    In de terminale fase gaat ergotherapie vooral om comfort en het behouden van de kwaliteit van leven. Dit kan variëren van het aanpassen van de woonomgeving voor meer gemak en veiligheid, tot het bieden van een luisterend oor aan zowel de patiënt als de familie.

    Ergotherapeuten kunnen hulpmiddelen aanbevelen om de zelfstandigheid te behouden en adviseren over het verlichten van pijn en ongemak, zodat de laatste fase van het leven zo waardig en comfortabel mogelijk wordt.