Zelfstandig

Met steunkousen

Het aan-/ en uittrekken van de steunkousen kan soms erg lastig zijn. Voorals als u minder kracht heeft of niet ver genoeg kan bukken, kan het aan/uit krijgen van de kousen een hele uitdaging zijn. Er zijn voor het aan- en uittrekken diverse hulpmiddelen voor steunkousen beschikbaar om u te helpen, zodat u deze tóch zelfstandig kan aan-/ en uittrekken en niet afhankelijk wordt van anderen.

De ergotherapeut is dé expert op het gebied van deze aantrekhulpmiddelen. Wij gaan samen met u oefenen met diverse hulpmiddelen, op zoek naar het voor u meest geschikte hulpmiddel hiervoor.

Vragen of meer informatie?

Heeft u een hulpvraag, wilt u een vraag stellen of wilt u dat wij contact met u opnemen? Vul het contactformulier in en wij nemen binnen één dag contact met u op.




    Hulpmiddelen voor steunkousen

    Steunkousen worden voorgeschreven wanneer er een medische aandoening is, zoals chronische veneuze insufficiëntie, lymfoedeem, trombose of spataderen. De steunkousen worden aangemeten door een compressietherapeut of consulente van een leverancier, welke ook de steunkousen aan u leveren.

    Het aan- en/of uittrekken van de steunkousen kan echter voor de nodige moeilijkheden zorgen, wanneer u niet voldoende kracht heeft of mobiel genoeg bent om deze zelf aan te trekken. Dit kan zomaar betekenen, dat u van anderen afhankelijk wordt en zij de steunkousen bij u moeten komen aan- en uittrekken.

    Om dit te voorkomen en uw zelfredzaamheid te behouden, kan er een aantrekhulpmiddel worden ingezet. Er zijn veel verschillende soorten hulpmiddelen, waardoor het verstandig is om een ergotherapeut in te schakelen om samen met u te bekijken welk hulpmiddel voor u het meest geschikt is.

     

    De ergotherapeut

    Z

    Komt bij u thuis om te oefenen

    Z

    Weet alles over de hulpmiddelen

    Z

    Probeert de hulpmiddelen samen met u uit

    Z

    Regelt de uiteindelijke aanvraag van uw hulpmiddel

    Z

    Een hulpmiddel wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

    Download hier onze flyer

    Wilt u alle informatie overzichtelijk op één pagina? Of bent u een steunkousleverancier op zoek naar informatie voor uw cliënten? Download dan hier onze flyer Zelfstandig met steunkousen!

    Vergoeding

    Jaarlijks heeft u recht op 10 uur ergotherapie, waarvan de kosten onder het verplichte eigen risico vallen. Wanneer u het eigen risico reeds heeft betaald zijn er geen extra kosten verbonden aan onze dienstverlening. Aanvullend verzekerd Bent u aanvullend verzekerd? Dan bent u mogelijk extra verzekerd. Kijk op deze pagina voor een overzicht van alle verzekeraars en de bijbehorende dekking. Aantrekhulpmiddel steunkousen  Op het moment dat u zelfstandig de steunkousen aan en/of uit kan trekken met een hulpmiddel, wordt het hulpmiddel vergoed door uw zorgverzekeraar.  

    FAQ: Aantrekhulpmiddel steunkousen

    Wordt een aantrekhulpmiddel vergoed?

    Ja, op het moment dat u de steunkousen zelfstandig aan- en uit kan trekken met een hulpmiddel, wordt het hulpmiddel vergoed door uw zorgverzekeraar.

    Het aantrekken van de steunkous lukt me wel, maar uittrekken niet. Wat nu?

    Ook als u voor alleen het uittrekken (of juist het aantrekken) een hulpmiddel nodig heeft omdat dit op eigen kracht niet lukt, is er vergoeding mogelijk. Samen kijken we naar het voor u meest geschikte hulpmiddel.

    Ik krijg thuiszorg voor de steunkousen, maar wil dit graag zelf kunnen. Wat nu?

    Ook wanneer er al thuiszorgmedewerkers bij u thuis komen voor het aan- of uittrekken van de steunkousen, kunnen we nog op zoek naar een hulpmiddel voor het zelfstandig aan- of uittrekken van de kousen. Wanneer u het met een hulpmiddel zelfstandig kan, betekent dit dat de inzet van thuiszorg kan worden afgebouwd. Daardoor is vergoeding van het hulpmiddel mogelijk. Ook wanneer we erop uitkomen dat de thuiszorg bijvoorbeeld in de ochtend de steunkousen bij u aantrekt, maar u ze zelf `s avonds uittrekt met een hulpmiddel, is er nog recht op vergoeding.

    Ik heb steunkousen met een open teen, zijn daar hulpmiddelen voor?

    Jazeker! Voor zowel steunkousen met een open-, als met een gesloten teen, zijn er diverse hulpmiddelen. Samen kijken we welk hulpmiddel voor u het meest geschikt is.

    Ik heb al jarenlang steunkousen, kan ik ook nu nog overstappen op een hulpmiddel?

    Wanneer een hulpmiddel het voor u mogelijk of makkelijker maakt om de steunkousen aan- en uit te trekken, is er altijd indicatie voor een hulpmiddel. Hoe lang u dan al steunkousen heeft gehad, maakt niet uit.

    Maakt het uit welke leverancier mijn steunkousen heeft geleverd?

    Nee, wij werken met alle leveranciers in Almere samen. Via de leverancier regelen we uiteindelijk ook de aanvraag van het voor u meest adequate hulpmiddel

    Ik heb reuma en heb daardoor niet de kracht om mijn steunkousen zelf aan te doen, zijn daar oplossingen voor?

    Jazeker! Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen die maken dat er minder kracht vanuit de handen en armen nodig is om de kousen aan- of uit te trekken. Ook zijn er hulpmiddelen die bijvoorbeeld automatisch de steunkousen uit kunnen trekken. Samen met u gaan we op zoek naar het meest geschikte hulpmiddel, om te zorgen dat u hier zo zelfredzaam mogelijk in wordt/blijft.