Wandelen weer mogelijk maken

Dhr. (80 jaar) en mw. van Dijk (77 jaar) zijn echte natuurliefhebbers. Bijna elk moment van de dag waren ze wel buiten te vinden, wandelend of fietsend: heel Nederland hebben ze wel gezien.

De laatste tijd echter gaat dit niet meer. Dhr. van Dijk heeft een jaar geleden een beroerte gehad. Hij is daar inmiddels van hersteld, maar de kracht in zijn benen blijft zeer beperkt. Dhr. loopt nu ook met een rollator in hun appartement. Buiten lopen is echter erg zwaar voor dhr., ook omdat de stoepen vaak schuin lopen, tegels losliggen etc. Dhr. kan buiten maximaal 20 meter lopen, voordat hij écht moet gaan zitten en bijkomen. 

Mw. van Dijk durft haar echtgenoot niet goed thuis alleen te laten. Hierdoor zit het echtpaar steeds meer en meer binnen en wordt het wereldje erg klein. Mw. heeft een paar weken geleden een transportrolstoel gekocht, om dhr. daarin mee naar buiten te nemen. Helaas bleek dit voor mw. te zwaar: het duwen van de rolstoel was fysiek te zwaar voor mw. en daarbij kreeg zij veel last van haar schouders en rug door het duwen.

De huisarts heeft voor het echtpaar de ergotherapeut ingeschakeld, om te bekijken of er nog mogelijkheden zijn om de actieradius van dhr. en mw. te vergroten. De ergotherapeut is op huisbezoek geweest en heeft tijdens de intake het een en ander uitgevraagd. Vervolgens is er samen met het echtpaar een plan opgesteld: er wordt een passende rolstoel aangevraagd bij de afdeling Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van de gemeente. De ergotherapeut heeft bij de aanvraag een adviesrapport met daarin een pakket van eisen gevoegd.

Na een gesprek met de WMO-consulent, heeft er een passing plaatsgevonden met een van de rolstoelleveranciers. Omdat de ergotherapeut verstand heeft van rolstoelen en hier al veel ervaring mee heeft, was hij ook aanwezig bij de passing. Hierbij is besproken waar de rolstoel aan moet voldoen, en waarom. De belangrijkste eis was dat er een duwondersteuning op de rolstoel zou komen: een motortje in de wielen van de rolstoel die het duwen van de rolstoel overneemt.

De rolstoel is uiteindelijke geleverd. Doordat de ergotherapeut heeft aangegeven welke zitting en rugleuning er in de rolstoel moesten komen, zit dhr. er erg prettig in. Door de duwondersteuning kan mw. makkelijk met de rolstoel lopen, zonder dat zij daarbij lichamelijke klachten ontwikkeld. De ergotherapeut heeft uitleg gegeven over de bediening van het systeem en dit een keer met mw. geoefend. Omdat er op dat moment geen verdere vragen op het gebied van ergotherapie waren, is de behandeling voor nu afgesloten.

Dhr. en mw. zijn inmiddels weer vaak buiten te vinden. Ze maken dagelijks een rondje in de wijk, maar gaan ook wel eens verder weg doordat ze zich dan ergens laten brengen door de WMO-taxi en daar dan gaan wandelen. 

 

Ervaart u ook een beperking in uw bewegingsbehoefte en wilt u hiermee aan de slag gaan?

Wist u dat:

Ergotherapie 100% vergoed wordt?

Uw zorgverzekeraar vergoed ergotherapie voor 10 uur per jaar. Dit gaat wel, net als alle andere zorgkosten, eerst af van het eigen risico. Heeft u uw eigen risico al volledig betaald? Dan zijn er géén kosten aan de ergotherapeutische behandelingen verbonden!

Meer weten over vergoedingen?

Een afspraak binnen één dag gemaakt is?

Bent of kent u iemand met een hulpvraag? Neem vandaag nog contact op via het contactformulier en ik neem binnen één dag contact met u op voor het plannen van een afspraak. Deze afspraak is altijd bij u thuis, hiervoor hoeft u niet de deur uit.

Neem vandaag nog contact op!

De afspraak bij u thuis is?

Ik kom altijd naar u toe. Op die manier hoeft u dus niet de deur uit of vervoer te regelen: de ergotherapeut komt naar u!

Niet alleen is dit gemakkelijk voor u, ook is het voor mij belangrijk om de omgeving te zien waarin u handelt. Immers, in die omgeving ervaart u ook de beperkingen. Deze omgeving is dan ook een belangrijke factor.




    Vragen? Neem contact op!

    06 51 28 09 70

    Thomas@vial-ergotherapie.nl

    Postadres: Karmozijnhof 16, 1339 HM Almere