Erop uit met de scootmobiel

Zelf op pad met de scootmobiel!

 Dhr. Stolp (78 jaar) fietst al zolang als hij zich kan heugen. Boodschappen doen, langs de (klein)kinderen en natuurlijk het wekelijkse klaverjassen met zijn vrienden: alles doet hij op de fiets.

 Sinds enige tijd gaat het fietsen echter minder goed. Dhr. Stolp krijgt meer en meer last van de slijtage in zijn knie, waardoor hij steeds moeilijker de trappers rond krijgt. Sinds vorige week heeft dhr. Stolp echter helemaal niet meer gefietst, omdat de knie rust moet krijgen. De huisarts is al langsgeweest en heeft medicatie voorgeschreven tegen de pijn, maar daar merkt dhr. weinig van. Daarnaast mist dhr. het ontzettend om naar buiten te gaan, en de sociale contacten met zijn familie en vrienden.

Omdat het niet de verwachting is dat het beter zal gaan met de knie van dhr., heeft zijn dochter de ergotherapeut ingeschakeld. De ergotherapeut is bij dhr. op huisbezoek gegaan voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek was dhr. duidelijk over wat hij wilde: zo snel mogelijk weer eropuit! Alleen met die knie ging het fietsen wellicht nooit meer lukken..

De ergotherapeut heeft samen met dhr. gekeken naar alternatieven voor het fietsen, zoals de scootmobiel. Hier had dhr. nog nooit van gehoord, laat staan op gezeten. Samen met de ergotherapeut is dhr. bij een leverancier in de buurt langsgegaan, om een proefrit te maken. Dhr. zijn eerste reactie “dat is toch iets voor oude mensen” was al snel vergeten, toen dhr. merkte dat de scootmobiel toch wel erg gemakkelijk was in het gebruik. Daarnaast kostte het dhr. géén energie en nog belangrijker, zijn knie bleef onbelast!

Omdat de scootmobiel een adequaat hulpmiddel bleek voor de mobiliteitsbehoefte van dhr., heeft de ergotherapeut samen met dhr. een aanvraag voor een eigen scootmobiel ingediend bij de gemeente, afdeling Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Na een intakegesprek met de WMO-consulent en het invullen van het aanvraagformulier, werd er een passing met een leverancier gepland bij dhr. thuis. De ergotherapeut was hier ook bij aanwezig, om samen met dhr. te kunnen aangeven waar de scootmobiel allemaal aan moest voldoen.

Toen de scootmobiel eenmaal geleverd was, heeft de ergotherapeut nog een aantal gewenningslessen aan dhr. gegeven. Zo ging de ergotherapeut op de fiets mee met dhr. en hebben ze de routes gereden die dhr. normaal ook rijdt. Al snel kreeg dhr. vertrouwen in zijn eigen vaardigheid en zag de ergotherapeut dat dhr. hier veilig en adequaat mee kon rijden.

Inmiddels doet dhr. Stolp zijn boodschappen weer zelf, is hij weer vaak te vinden bij zijn (klein)kinderen en is hij weer aan het klaverjassen met zijn vrienden. De scootmobiel, samen met de trainingen van de ergotherapeut, stellen dhr. weer in staat de activiteiten te ondernemen die hij belangrijk vindt en graag wil doen. Zelfstandigheid door ergotherapie, mooi toch?

Heeft u ook een probleem met de mobiliteit of vervoer en bent u benieuwd wat de ergotherapeut voor u kan betekenen?

Wist u dat:

Z

Ergotherapie 100% vergoed wordt?

Uw zorgverzekeraar vergoed ergotherapie voor 10 uur per jaar. Dit gaat wel, net als alle andere zorgkosten, eerst af van het eigen risico.

Heeft u uw eigen risico al volledig betaald? Dan zijn er géén kosten aan de ergotherapeutische behandelingen verbonden!

Een afspraak binnen één dag gemaakt is?

Bent of kent u iemand met een hulpvraag? Als ergotherapeut in regio Weesp helpen wij u graag.

Vul het contactformulier in of laat een bel-mij-terug verzoek achter en wij nemen binnen één werkdag contact met u op voor een afspraak.

Deze afspraak is bij u thuis, zodat u de deur niet uit hoeft.

Bij u thuis of op de praktijk?

De omgeving waarin u handelt is van belang en ligt soms ook ten grondslag aan beperkingen in het handelen.

Wanneer het in het kader van uw hulpvraag van belang is om dit in uw eigen omgeving te behandelen, komt de ergotherapeut aan huis.

Bij voorkeur voor een andere locatie kunnen wij uitwijken naar onze praktijk in Almere.