Woningaanpassingen

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis

 Ik wil mijn vrouw zo lang mogelijk thuis kunnen verzorgen” was de vraag van dhr. Bouatti (65) aan de ergotherapeut. Bij mw. Bouatti (64) is 2 jaar geleden de diagnose MS gesteld: een progressieve spierziekte. Mw. begint nu steeds meer klachten hiervan te ondervinden. Zo is mw. sommige dagen heel erg moe en niet in staat ook maar iets te doen. Andere dagen heeft zij wat meer energie en kan ze veel dingen zelf. Het lopen gaat ook steeds minder goed, mw. kan haar voeten minder goed optillen en gaat meer en meer schuifelen. Het traplopen lukt nauwelijks meer en wordt steeds gevaarlijker om te doen. Door het trillen van de armen en handen kan het voor mw. bijvoorbeeld ook moeilijk zijn om zelfstandig te drinken. Mw. wordt meer en meer afhankelijk van de hulp van haar echtgenoot. Dhr. wil alles hierin doen voor haar, maar merkt dat de woning voor beperkingen zorgt.

 De ergotherapeut, ingeschakeld door de huisarts van het echtpaar, is bij hen op huisbezoek gegaan voor een kennismakingsgesprek. In dat gesprek is besproken welke beperkingen mw. ondervindt in het dagelijks handelen, waar dhr. bij moet springen en tegen welke obstakels zij samen aanlopen. Aan de hand daarvan is samen met het echtpaar een behandelplan opgesteld. Een onderdeel van dat behandelplan is het aanpassen van de woning en het zorgen voor adequate hulpmiddelen om de zorg veiliger en makkelijker te maken.

 De ergotherapeut heeft contact gezocht met de gemeente, afdeling Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), voor de aanpassingen aan de woning. Samen met de consulent van de WMO is er een huisbezoek bij het echtpaar thuis geweest, waarin de woning is bekeken en de obstakels zijn besproken. Omdat mw. nauwelijks meer kan traplopen, en dit niet beter zal worden gezien het ziektebeeld, is besloten een traplift te laten plaatsen. De WMO zorgt hiervoor en heeft daarvoor opdracht gegeven aan een leverancier. Daarnaast zijn er enkele hulpmiddelen nodig, zoals een kantelbare douchestoel en transportrolstoel. Ook deze worden vanuit de WMO verstrekt aan het echtpaar.

 

Een aantal aanpassingen gaat dhr. zelf regelen, zoals het plaatsen van beugels bij het toilet en in de badkamer en de aanschaf van een aangepaste beker en bestek. De ergotherapeut ondersteund dhr. daarin.

De traplift is inmiddels geplaatst en de overige hulpmiddelen zijn geleverd en/of gekocht. Het zelfstandig thuis functioneren van het echtpaar is hierdoor sterk bevorderd. Mw. is in staat, wanneer zij daar de energie voor heeft, zelf handelingen uit te voeren. Activiteiten die niet meer lukken of té inspannend zijn om zelf te doen, helpt dhr. haar bij.

Door het inzetten van de juiste hulpmiddelen en het samenwerken met de WMO zijn dhr. en mw. Bouatti in staat langer zelfstandig thuis te wonen, met minimale zorg van buitenaf. Ze doppen hun eigen boontjes, precies zoals ze willen.

 

Bent u ook benieuwd welke woningaanpassingen aan uw huis het zelfstandig blijven wonen kunnen bevorderen?

Wist u dat:

Z

Ergotherapie 100% vergoed wordt?

Uw zorgverzekeraar vergoed ergotherapie voor 10 uur per jaar. Dit gaat wel, net als alle andere zorgkosten, eerst af van het eigen risico.

Heeft u uw eigen risico al volledig betaald? Dan zijn er géén kosten aan de ergotherapeutische behandelingen verbonden!

Een afspraak binnen één dag gemaakt is?

Bent of kent u iemand met een hulpvraag? Als ergotherapeut in regio Weesp helpen wij u graag.

Vul het contactformulier in of laat een bel-mij-terug verzoek achter en wij nemen binnen één werkdag contact met u op voor een afspraak.

Deze afspraak is bij u thuis, zodat u de deur niet uit hoeft.

Bij u thuis of op de praktijk?

De omgeving waarin u handelt is van belang en ligt soms ook ten grondslag aan beperkingen in het handelen.

Wanneer het in het kader van uw hulpvraag van belang is om dit in uw eigen omgeving te behandelen, komt de ergotherapeut aan huis.

Bij voorkeur voor een andere locatie kunnen wij uitwijken naar onze praktijk in Almere.