Ergotherapie
bij Revalidatie

Ergotherapie kan een belangrijke rol spelen bij revalidatie. Dit na een operatie, maar ook wanneer het dagelijks functioneren wordt beïnvloed door een aandoening of letsel. Middels hulpmiddelen en coaching helpen onze ergotherapeuten bij het herwinnen van zelfstandigheid en het verbeteren van kwaliteit van leven. Dit door ondersteuning te bieden bij Activiteiten van het Dagelijks Leven (ook wel ADL genoemd).

Heeft u een vraag of wilt u aan de slag met ergotherapie bij revalidatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vragen of meer informatie?

Heeft u een hulpvraag, wilt u een vraag stellen of wilt u dat wij contact met u opnemen? Vul het contactformulier in en wij nemen binnen één dag contact met u op.




    Revalidatie & Ergotherapie

    1. Activiteiten van het Dagelijks Leven

    Na een ongeluk, ziekte of operatie kan het lastig zijn om basisactiviteiten, zoals aankleden, koken, of wassen, zelfstandig uit te voeren. Een ergotherapeut helpt de patiënt bij het oefenen van deze vaardigheden en leert manieren om taken eenvoudiger te maken.

    2. Aanpassingen in de leefomgeving

    Ergotherapeuten beoordelen vaak de leefomgeving van de patiënt en doen aanbevelingen voor aanpassingen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden het installeren van hulpmiddelen (zoals grijpstangen in de badkamer) of het aanpassen van meubels om de veiligheid en het comfort van de patiënt te vergroten.

    3. Hulpmiddelen en technologie

    Soms zijn hulpmiddelen nodig om de zelfstandigheid te vergroten. Een ergotherapeut kan aanbevelen welke hulpmiddelen het beste zijn, zoals rollators, aangepaste bestekken, of spraakondersteunende apparaten.

    4. Cognitieve en emotionele ondersteuning

    Naast fysieke beperkingen kunnen patiënten ook te maken krijgen met cognitieve of emotionele uitdagingen. Ergotherapeuten kunnen strategieën aanleren om bijvoorbeeld het geheugen te verbeteren, of omgaan met stress en vermoeidheid. Dit is vooral belangrijk bij mensen met hersenletsel, dementie of depressie.

    5. Werk en School aanpassingen

    Als iemand weer aan het werk wil na een letsel of ziekte, kan de ergotherapeut helpen met aanpassingen op de werkplek of het trainen van vaardigheden die nodig zijn om terug te keren naar de arbeidsmarkt.

    6. Gezins- en mantelzorgondersteuning

    Ergotherapeuten werken vaak samen met familieleden en mantelzorgers om hen te begeleiden bij het ondersteunen van de patiënt. Dit kan het leren van tiltechnieken zijn, of het omgaan met gedragsveranderingen bij een naaste met een neurologische aandoening.

    Verzekering & Ergotherapie

    In Nederland heeft u per kalenderjaar recht op 10 uur ergotherapie vanuit de basisverzekering. Deze kosten worden eerst verrekend met uw verplichte eigen risico. Indien uw eigen risico al volledig is benut, worden de kosten voor ergotherapie volledig vergoed en hoeft u niets extra te betalen.

    Sommige zorgverzekeraars bieden aanvullende dekking voor extra ergotherapie. Controleer uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar om te verifiëren of u hiervoor in aanmerking komt.

     

     

    Wist u dat:

    Z

    Ergotherapie 100% vergoed wordt?

    Uw zorgverzekeraar vergoed ergotherapie voor 10 uur per jaar. Dit gaat wel, net als alle andere zorgkosten, eerst af van het eigen risico.

    Heeft u uw eigen risico al volledig betaald? Dan zijn er géén kosten aan de ergotherapeutische behandelingen verbonden!

    Een afspraak binnen één dag gemaakt is?

    Bent of kent u iemand met een hulpvraag? Vul het contactformulier in of laat een bel-mij-terug verzoek achter en wij nemen binnen één werkdag contact met u op voor een afspraak.

    Deze afspraak is bij u thuis, zodat u de deur niet uit hoeft.

    Bij u thuis of op de praktijk?

    De omgeving waarin u handelt is van belang en ligt soms ook ten grondslag aan beperkingen in het handelen.

    Wanneer het in het kader van uw hulpvraag van belang is om dit in uw eigen omgeving te behandelen, komt de ergotherapeut aan huis.

    Bij voorkeur voor een andere locatie kunnen wij uitwijken naar onze praktijk in Almere.

    FAQ: ergotherapie bij revalidatie

    Wat is de rol van ergotherapie binnen een revalidatieprogramma?

    Ergotherapie binnen een revalidatieprogramma richt zich op het verbeteren van het dagelijks functioneren van een persoon die door een ziekte, letsel of beperking moeite heeft met dagelijkse activiteiten. De ergotherapeut helpt patiënten bij het herwinnen van hun zelfstandigheid door praktische vaardigheden aan te leren, aanpassingen in de omgeving te adviseren en het gebruik van hulpmiddelen te ondersteunen. Het doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren en de zelfstandigheid in zowel persoonlijke als professionele omgevingen te vergroten.

    Wordt ergotherapie vergoed door de zorgverzekering?

    Ergotherapie wordt in Nederland deels vergoed vanuit de basisverzekering. Ieder jaar heeft u recht op ten minste tien uur ergotherapie, waarbij geen verwijzing van een huisarts nodig is. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kunt u mogelijk aanspraak maken op extra uren. De ergotherapeut kan u helpen bij het aanvragen van eventuele vergoedingen voor hulpmiddelen of woningaanpassingen via de gemeente (bijvoorbeeld via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO).

    Hoe verloopt een ergotherapeutische behandeling binnen een revalidatietraject?

    Een ergotherapeutische behandeling begint meestal met een uitgebreide intake en evaluatie om de specifieke behoeften en doelen van de patiënt te bepalen.

    Vervolgens stelt de ergotherapeut een behandelplan op dat is gericht op het verbeteren van specifieke vaardigheden of het aanpassen van de omgeving. De behandeling kan bestaan uit oefensessies om motorische of cognitieve vaardigheden te verbeteren, advies over ergonomie en hulpmiddelen, en begeleiding bij het uitvoeren van dagelijkse taken.

    De voortgang wordt regelmatig geëvalueerd en het behandelplan wordt waar nodig aangepast.