Vragen of meer informatie?
Heeft u een hulpvraag, wilt u een vraag stellen of wilt u dat wij contact met u opnemen? Vul het contactformulier in en wij nemen binnen één dag contact met u op.
Ergotherapie behandeling bij Parkinson
- Oefeningen om de motoriek, het evenwicht en de coördinatie te verbeteren.
- Training in het gebruik van hulpmiddelen en aanpassingen om dagelijkse taken eenvoudiger te maken.
- Methoden om energie te besparen en vermoeidheid te verminderen.
- Voorlichting en ondersteuning voor cliënten en (eventueel) hun families.
Wilt u ook ondersteuning van een ergotherapeut? Onze specialist bij Parkinson staat voor u klaar.
Voordelen van ergotherapie bij Parkinson
Verbetert het evenwicht
Verbetering van de coördinatie
Versterkt de onafhankelijkheid
Verhoogt de levenskwaliteit
Onze ergotherapeuten zijn aangesloten bij ParkinsonNet!
Vergoeding bij ergotherapie
Basisverzekering
In de basisverzekering heeft u recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Deze uren vallen onder het verplichte eigen risico. Heeft u uw eigen risico al betaald, dan zijn er voor de ergotherapie geen extra kosten.
Aanvullende verzekering
Heeft u een aanvullende verzekering? Dan is het mogelijk dat u extra uren ergotherapie vergoed krijgt. Op de website van Zorgwijzer vindt u een overzicht van alle verzekeraars en de bijbehorende dekking voor ergotherapie.
Veelgestelde vragen
Ergotherapie kan mensen met Parkinson op verschillende manieren helpen om hun dagelijkse taken uit te voeren en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Hieronder vindt u enkele van de meest gestelde vragen.
Wat kan ergotherapie voor mij betekenen?
Ergotherapie kan u helpen om uw dagelijkse taken ondanks Parkinson zo goed mogelijk uit te voeren. Dit kan betekenen dat er aanpassingen worden gedaan in uw huis, dat u hulpmiddelen krijgt, of dat u trainingen volgt om uw motoriek, evenwicht en coördinatie te verbeteren.
Wordt ergotherapie vergoed?
Ja, ergotherapie wordt vergoed door de basisverzekering. U heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Deze uren vallen onder het verplichte eigen risico. Heeft u uw eigen risico al betaald, dan zijn er voor de ergotherapie geen extra kosten.
Wat kan ik verwachten tijdens een ergotherapeutische behandeling?
Tijdens de eerste afspraak zal de ergotherapeut een intakegesprek met u voeren. Hierbij bespreken jullie uw klachten, uw doelen en uw thuissituatie. De ergotherapeut zal vervolgens een behandelplan op maat voor u opstellen.
Wat zijn voorbeelden van oplossingen?
- Aanpassingen in huis: Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld extra handgrepen worden geplaatst in de badkamer of dat er een verhoogd toilet wordt geïnstalleerd.
- Hulpmiddelen: Er zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar die mensen met Parkinson kunnen helpen bij dagelijkse taken, zoals speciale eetgerei, aangepaste schoeisel of een rollator.
- Trainingen: Ergotherapeuten kunnen mensen met Parkinson leren hoe ze hun energie beter kunnen verdelen, hoe ze valrisico’s kunnen verminderen en hoe ze dagelijkse taken efficiënter kunnen uitvoeren.
Wat zijn mogelijke hulpmiddelen?
- Speciaal eetgerei: Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er gebruik wordt gemaakt van bestek met een dikkere handgreep of van een bord met een opstaande rand.
- Aangepaste schoeisel: Schoenen met goede steun en stabiliteit kunnen valpartijen helpen voorkomen.
- Rollator: Een rollator kan mensen met Parkinson meer steun en stabiliteit bieden tijdens het lopen.
- Medicatie organizers: Deze kunnen mensen helpen om hun medicatie op tijd in te nemen.
- Antislipmatten: Antislipmatten in de badkamer en keuken kunnen valpartijen helpen voorkomen.