Ouderen

en Ergotherapie

Ergotherapie is veel meer dan alleen het aanpassen van een huis of het aanleren van nieuwe vaardigheden. Ergotherapie bij ouderen heeft als doel het behouden en verbeteren van de kwaliteit van leven en zelfstandigheid. Dit door middel van verschillende toepassingen als training, aanpassingen, hulpmiddelen of educatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Stel ons gerust een vraag, neem contact met ons op of laat ons terugbellen.

Vragen of meer informatie?

Heeft u een hulpvraag, wilt u een vraag stellen of wilt u dat wij contact met u opnemen? Vul het contactformulier in en wij nemen binnen één dag contact met u op.




    Ergotherapie in de ouderenzorg

    Elke situatie is uniek en elk persoon heeft eigen behoeften, wensen, beperkingen en mogelijkheden. Bij ergotherapie bekijkt een ergotherapeut samen met de oudere de mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

    Dit begint met een grondige analyse van de dagelijkse activiteiten die de oudere belangrijk vindt en waar hij moeite mee heeft. Vervolgens wordt er gekeken naar de onderliggende oorzaken van deze problemen, zoals fysieke beperkingen, cognitieve problemen, of omgevingsfactoren, waarna een behandelplan of adviesrapport wordt opgesteld.

    Een onmisbare schakel in de zorg

    Ergotherapie is een onmisbare schakel in de zorg voor ouderen. Door samen te werken met andere zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen, kan de ergotherapeut een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van ouderen en hen helpen om het beste uit hun leven te halen.

    Ergotherapie bij dementie

    Verbeteren van zelfstandigheid

    Vial Ergotherapie helpt ouderen bij het aanpassen van hun omgeving en het aanleren van nieuwe vaardigheden, zodat ze dagelijkse taken zoals wassen, aankleden, eten en koken zelfstandig kunnen blijven uitvoeren.
    Z

    Valpreventie

    Door het verbeteren van balans, kracht en mobiliteit, en het aanpassen van de woonomgeving, kunnen ergotherapeuten het risico op vallen verminderen.
    Z

    Omgaan met aandoeningen

    Ergotherapie kan ouderen met chronische aandoeningen zoals artritis, Parkinson of dementie helpen om hun dagelijks leven zo goed mogelijk te blijven leiden.
    Z

    Hulpmiddelenadvies

    Onze ergotherapeuten adviseren over het gebruik van hulpmiddelen zoals rollators, aangepast bestek of douchestoelen, om dagelijkse activiteiten makkelijker te maken.
    Z

    Cognitieve training

    Bij cognitieve problemen ondersteunen wij middels trainingen om het geheugen, de aandacht en andere cognitieve functies te verbeteren.

    Vergoeding bij ergotherapie

    Basisverzekering

    Wist u dat u vanuit uw basisverzekering recht heeft op 10 uur ergotherapie per jaar? Deze uren vallen wel onder uw verplichte eigen risico. Als u uw eigen risico al heeft verbruikt, worden de kosten volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

    Aanvullende verzekering

    Heeft u een aanvullende verzekering? Dan heeft u mogelijk recht op extra uren ergotherapie. Hoeveel uren dit zijn, verschilt per verzekeraar en polis. Raadpleeg uw polisvoorwaarden of kijk op de website van Zorgwijzer voor een overzicht van de vergoedingen per verzekeraar.

    Vial Ergotherapie

    Bij Vial Ergotherapie kunt u terecht voor ergotherapie, ongeacht uw zorgverzekeraar. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.

    Veelgestelde vragen

    Ergotherapie kan ouderen op verschillende manieren ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. Hieronder vindt u enkele van de meest gestelde vragen.

    Wanneer schakel ik een ergotherapeut in?

    Er zijn diverse redenen om een ergotherapeut te raadplegen. Zo kunnen ouderen moeite hebben met dagelijkse activiteiten, regelmatig vallen, zich onveilig voelen of lichamelijke of cognitieve achteruitgang ervaren.

    Het is raadzaam om een ergotherapeut vroegtijdig te consulteren. Vroegtijdige interventie door middel van ergotherapie kan de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van ouderen significant bevorderen. Wilt u zelf een ergotherapeut inschakelen? Dan is een verwijzing niet noodzakelijk.

    Wat doet een ergotherapeut precies voor ouderen?

    Een ergotherapeut helpt ouderen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten ter behoeve van de zelfstandigheid of kwaliteit van leven. Wij geven advies over hulpmiddelen, passen de omgeving aan en/of leren ouderen nieuwe vaardigheden.

    Kan ergotherapie ook thuis worden gegeven?

    Ja, wij komen graag bij u langs voor een gesprek.