Dementie

en Ergotherapie

Dementie is een ingrijpende aandoening die niet alleen de persoon zelf, maar ook de omgeving raakt. Het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren en zelfstandig te functioneren neemt geleidelijk af. Het is begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over de veiligheid en zelfstandigheid bij dementieklachten.

Vragen zoals “Hoe kan hij of zij veilig thuis blijven wonen?” en “Wat kunnen we doen om risico’s te verminderen?” zijn veelvoorkomend. Ergotherapie bij dementie kan helpen en onze ergotherapeut helpt u hierbij. Daarbij werkt de ergotherapeut samen met andere (reeds betrokken) zorgprofessionals, zoals de casemanager dementie, fysiotherapeut en huisarts.

Vragen of meer informatie?

Heeft u een hulpvraag, wilt u een vraag stellen of wilt u dat wij contact met u opnemen? Vul het contactformulier in en wij nemen binnen één dag contact met u op.




    Hoe, wat en wanneer?

    Bij de eerste signalen van dementie is het raadzaam om een ergotherapeut te raadplegen. Hoe eerder ergotherapie wordt ingezet, hoe groter de kans op behoud van zelfstandigheid en kwaliteit van leven.

     

    • Analyse van de situatie: De ergotherapeut brengt in kaart welke activiteiten belangrijk zijn voor de persoon met dementie en welke problemen er worden ervaren.
    • Aanpassingen in de omgeving: Kleine aanpassingen in huis kunnen een groot verschil maken. Denk aan duidelijke bewegwijzering, het verwijderen van struikelgevaar en het aanpassen van verlichting.
    • Training en begeleiding: De ergotherapeut traint de persoon met dementie in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en geeft advies over het omgaan met cognitieve problemen.
    • Ondersteuning van mantelzorgers: Mantelzorgers spelen een cruciale rol in de zorg voor iemand met dementie. De ergotherapeut biedt hen informatie, advies en praktische tips om de zorg vol te houden.

    Ergotherapie bij dementie

    Verhoogde zelfstandigheid

    Door de juiste ondersteuning en aanpassingen kan de persoon met dementie langer zelfstandig blijven functioneren.

    Z

    Verminderde belasting van mantelzorgers

    Ergotherapie biedt mantelzorgers praktische handvatten en ondersteuning, waardoor zij de zorg beter kunnen volhouden.

    Z

    Verbeterde kwaliteit van leven

    Het uitvoeren van betekenisvolle activiteiten draagt bij aan een gevoel van eigenwaarde en welzijn.

    Z

    Samenwerking casemanager dementie

    Vaak zijn er diverse zorgprofessionals betrokken rondom de persoon met dementie. De ergotherapeut zoekt actief de samenwerking met deze betrokkenen, zoals de casemanager dementie, om op die manier de zorg zo efficiënt en goed mogelijk vorm te geven.

    Vergoeding bij ergotherapie

    Basisverzekering

    Vanuit uw basisverzekering heeft u jaarlijks recht op 10 uur ergotherapie. Deze uren vallen onder uw verplichte eigen risico. Indien u dit eigen risico reeds heeft voldaan, worden de kosten van ergotherapie volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Vial Ergotherapie heeft met élke zorgverzekeraar in Nederland een contract.

    Aanvullende verzekering

    Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kunt u mogelijk aanspraak maken op extra uren ergotherapie. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw verzekeraar of de website van Zorgwijzer voor een overzicht van de vergoedingen per verzekeraar.

    Veelgestelde vragen

    Ergotherapie kan mensen met dementie op verschillende manieren helpen om hun dagelijkse taken uit te voeren en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Hieronder vindt u enkele van de meest gestelde vragen.

    Wanneer schakel ik een ergotherapeut in?

    Bij het vermoeden van dementie is het aan te raden om vroegtijdig een ergotherapeut te consulteren. Vroegtijdige interventie door middel van ergotherapie kan de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van de persoon met dementie significant bevorderen. Ook kan de ergotherapeut ingeschakeld worden door de huisarts, fysiotherapeut of casemanager dementie. Wilt u zelf een ergotherapeut inschakelen? Dan is een verwijzing niet noodzakelijk.

    Wordt ergotherapie vergoed?

    Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft jaarlijks recht op 10 uur ergotherapie, welke onder het verplichte eigen risico vallen. Indien u het eigen risico reeds heeft voldaan, worden de kosten van ergotherapie volledig vergoed.

    Wat kan een ergotherapeut betekenen voor iemand met dementie?

    Een ergotherapeut helpt mensen met dementie om zo lang mogelijk zelfstandig en actief te blijven. Ze kijken naar de dagelijkse activiteiten die belangrijk zijn voor de persoon en hoe deze aangepast kunnen worden om ze makkelijker te maken. Denk aan hulpmiddelen, aanpassingen in huis en het aanleren van nieuwe strategieën.

    Kan een ergotherapeut ook de mantelzorger ondersteunen?

    Ja, ergotherapeuten bieden ook ondersteuning aan mantelzorgers. Ze geven informatie, advies en praktische tips om de zorg voor iemand met dementie vol te houden en de eigen gezondheid te waarborgen.